Biostatistika
FVHE, 2.roč. - bakalářské studium
Bezpečnost a kvalita potravin
Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii
***
Přednášky:
letní semestr
Přednáška 1: Základní terminologie. Statistický soubor. Statistický znak. Náhodná veličina. Distribuční funkce, kvantil. Popisné charakteristiky statistických souborů: střední hodnoty, charakteristiky variability.
Přednáška 2: Typy rozdělení pro spojitou náhodnou veličinu: pro základní soubor, pro výběrový soubor. Odhady parametrů základního souboru. Vylučování extrémních hodnot souboru.
Přednáška 3: Testování hypotéz ve statistice. Testování normality. Parametrické testy pro soubory s normálním rozdělením: F-test, Studentův t-test. Testování rozdílu mezi více průměry (ANOVA).
Přednáška 4: Neparametrické testy pro soubory s neznámým rozdělením: Mann-Whitneyův test, Wilcoxonův test, Znaménkový test.
Přednáška 5: Hodnocení závislosti 2 kvantitativních znaků. Lineární korelační závislost - regresní a korelační analýza. Nelineární korelační závislost.
Přednáška 6: Kvalitativní znaky ve statistice. Binomické rozdělení četností. Analýza kategoriálních dat. Empirická a teoretická četnost - testování rozdílů četností.
Zpět