Zoohygiena a veterinární prevence I.
Syllaby pro posluchače 3. ročníku magisterského studijního programu FVHE akademického roku 2011-2012
Syllabus – přednášky
1.-2. Úvod do disciplíny – historie, obsah, členění a význam ve veterinární medicíně. Termoregulace hospodářských zvířat, pásmo tepelné rovnováhy, tepelná bilance organismu. Bioklimatologie – význam a členění oboru.
3.-4. Fyzikální, chemické a biologické faktory ovlivňující mikroklima stájového prostředí. Měření stájového mikroklimatu. Význam mikroklimatických měření. Teplota, relativní vlhkost, proudění vzduchu, katahodnota – hygienický význam.
5.-6. Sluneční záření, měření intenzity osvětlení stájí, chemické složení stájového vzduchu, metody stanovení koncentrace stájových plynů. Prašnost – hygienický význam a rozdělení metod k jejímu stanovení.
7.-8. Mikrobiální kontaminace stájového ovzduší, hygienický význam, vliv na zdraví, užitkovost a welfare. Hygienický význam hluku pro hospodářská zvířata, možnosti snižování úrovně hluku ve stavbách pro hospodářská zvířata.
9.-10. Hygiena vody a napájení hospodářských zvířat, ochrana vodních zdrojů a čištění odpadních vod. Vlastnosti vody pro napájení zvířat (definice, zdroje, indikátory kvality).
11.-12. Půda (složení, hygienický význam, přežívání patogenů v půdě, prevence negativního působení na zvířata), hygiena výběhů a pastvin. sanace prostředí, preventivní a ohnisková dezinfekce – definice, hygienický význam, koncepce, druhy z hygienického a epizootologického hlediska.
13. Preventivní a ohnisková dezinsekce - definice, škodliví členovci a jejich hygienický význam, základní pojmy. Chemická dezinsekce. Preventivní a ohnisková deratizace – preventivní a represivní opatření proti výskytu hlodavců - základní požadavky při provádění deratizace.
Syllabus – cvičení
Syllabus – přednášky
1.-2. Úvod do disciplíny – historie, obsah, členění a význam ve veterinární medicíně. Termoregulace hospodářských zvířat, pásmo tepelné rovnováhy, tepelná bilance organismu. Bioklimatologie – význam a členění oboru.
3.-4. Fyzikální, chemické a biologické faktory ovlivňující mikroklima stájového prostředí. Měření stájového mikroklimatu. Význam mikroklimatických měření. Teplota, relativní vlhkost, proudění vzduchu, katahodnota – hygienický význam.
5.-6. Sluneční záření, měření intenzity osvětlení stájí, chemické složení stájového vzduchu, metody stanovení koncentrace stájových plynů. Prašnost – hygienický význam a rozdělení metod k jejímu stanovení.
7.-8. Mikrobiální kontaminace stájového ovzduší, hygienický význam, vliv na zdraví, užitkovost a welfare. Hygienický význam hluku pro hospodářská zvířata, možnosti snižování úrovně hluku ve stavbách pro hospodářská zvířata.
9.-10. Hygiena vody a napájení hospodářských zvířat, ochrana vodních zdrojů a čištění odpadních vod. Vlastnosti vody pro napájení zvířat (definice, zdroje, indikátory kvality).
11.-12. Půda (složení, hygienický význam, přežívání patogenů v půdě, prevence negativního působení na zvířata), hygiena výběhů a pastvin. sanace prostředí, preventivní a ohnisková dezinfekce – definice, hygienický význam, koncepce, druhy z hygienického a epizootologického hlediska.
13. Preventivní a ohnisková dezinsekce - definice, škodliví členovci a jejich hygienický význam, základní pojmy. Chemická dezinsekce. Preventivní a ohnisková deratizace – preventivní a represivní opatření proti výskytu hlodavců - základní požadavky při provádění deratizace.
Syllabus – cvičení
- Mikroklimatická měření ve stájích - význam, druhy, organizace, volba stanovišť jako součást prevence onemocnění.
Měření teploty a vlhkosti vzduchu. Demonstrace přístrojové techniky. - Měření proudění vzduchu – základní charakteristiky, výpočty.
Měření intenzity osvětlení – jednotlivé metody, demonstrace přístrojové techniky. - Metody stanovení koncentrace stájových plynů.
Metody stanovení prašnosti – rozdělení a praktické procvičení jednotlivých metod. - Metody stanovení mikrobiální kontaminace vzduchu – demonstrace přístrojového vybavení.
- Měření intenzity hluku v objektech pro hospodářská zvířata. Demonstrace přístrojové techniky, praktické procvičení jednotlivých metod, způsoby vyjadřování a interpretace naměřených hodnot. Způsoby vyhodnocení výsledků mikroklimatických měření.
- – 7. Praktické měření mikroklimatu v chovu hospodářských zvířat.
- Vyhodnocení naměřených hodnot ze zoohygienického hlediska - vypracování protokolu z měření. Návrhy na opatření. Demonstrace případových studií.
- Voda k napájení zvířat - indikace k vyšetření, odběr vzorků, žádanka o vyšetření, lokální vyšetření vodního zdroje, ochrana vodních zdrojů před znečištěním. Klasifikace povrchových vod.
- Úprava vody na vodu pitnou a její dezinfekce. Laboratorní vyšetřování pitné vody a vody pro napájení zvířat - fyzikální a chemický rozbor.
- Ochrana zdraví zvířat – laboratorní vyšetřování pitné vody a vody pro napájení zvířat -mikrobiologický a biologický rozbor.
- Ověřování účinnosti dezinfekčních prostředků jako součást preventivních opatření před bakteriálními a virovými onemocněními.
- Kontrola účinnosti preventivní a ohniskové dezinfekce stájí, faktory ovlivňující účinnost chemické dezinfekce. Zápočtové řízení.
Zvýrazněná výuka je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.